Kaum Cina


中国水墨画 ( Lukisan Kaligrafi Cina )
             Ini adalah gambar lukisan yang menunjukkan nama saya dan nama suami saya dalam tulisan cina dengan menggunakan gambar  dan corak bagi bentuk binatang/haiwan dan tumbuhan/bunga-bungaan untuk menghasilkan gambar dalam bentuk lukisan. Nama ini ditulis dan dilukis oleh seorang seniman dari negera China.
               Bagi kaum cina, mereka bukan saja menggunakan kaligrafi untuk menulis, tetapi juga suka menggunakan kaligrafi untuk melukis gambar (水墨画) seperti gambar feng-shui, bunga-bungaan, bukit-bukau, kuda, ikan-ikan dan sebagainya. Biasanya gambar kaligrafi dilukis pada kertas yang bermutu, berkualiti dan istimewa yang dipanggil 'Xuan Zhi'. Oleh kerana kebanyakkan lukisan kaligrafi hanya berwarna hitam sahaja, maka berkembanglah seni lukisan yang lain yang berwarna-warni dengan menggunakan tapak tangan, Qi-Gong dan lain-lain.


AGAMA ORANG CINA DI MALAYSIA

Buddha

Kaum Cina beragama Buddha atau Kristian. Bagi Penganut buddha, mereka akan pergi temple atau tokong untuk bersembahyang. Mereka biasanya bersembahyang pada hari pertama dan hari ke-15 pada kalender cina setiap bulan. Penganut buddha atau buddhist menyambut Hari Wesak. Gambar dibawah menunjukkan Perayaan Hari Wesak.Kristian

Bagi Kaum Cina yang beragama Kristian, mereka akan pergi ke gereja pada hari Ahad untuk bersembahyang. Penganut Kristian akan menyambut Hari Krismas.PERAYAAN:

Tahun Baru Cina

Kaum Cina menyambut Tahun Baru Cina. Tahun Baru Cina merupakan perayaan yang terbesar dan terpenting bagi kaum cina. Tahun Baru Cina dianggap penting kerana membolehkan semua ahli keluarga yang belajar atau bekerja di luar negara dapat pulang ke rumah untuk berkumpul bersama. Pada Tahun Baru Cina, ibu bapa atau orang yang lebih tua akan memberi ang pau kepada anak-anak sebagai tanda baik agar mereka boleh hidup dengan lebih sihat dan bahagia. Sebelum sehari Tahun Baru Cina, semua keluarga cina akan berkumpul bersama dan makan bersama-sama (reunion) untuk melambangkan bersatu semula atau perpaduan.Tahun Baru Cina akan disambut selama 15 hari sehingga Chap Goh Mei.Pada Tahun Baru Cina, orang cina juga suka menggunakan berus untuk menulis pasangan ayat (对联)yang bermakna baik dengan kaligrafi cina pada kertas merah dan ditampalkan pada pintu masuk agar kebaikkan dan kebahagaian akan bersama ahli keluarga sepanjang tahun.
Dibawah menunjukkan contoh kaligrafi cina yang biasanya digunakan pada Tahun Baru Cina.Hari Chap Goh Mei

Hari Chap Goh Mei merupakan Tahun Baru Cina yang terakhir. Ia terjatuh pada hari ke-15 pada bulan 1 dalam kalender cina. Oleh itu, semua orang cina menyambutnya dengan gembira dan ceria dimana makan dan berkumpul bersama dengan ahli keluarga. Bagi kaum wanita yang belum kahwin, mereka digalakkan menulis nama dan nombor telefon di atas limau mandarin dan dibuang ke dalam sungai. Kaum lelaki yang masih bujang pula boleh mengutip limau yang dibuang agar boleh mencari jodoh mereka menerusi limau mandarin.
Pesta Ching Ming

Pesta Ching Ming merupakan perayaan yang penting bagi kaum cina untuk mengenang nenek moyang yang telah meninggal dunia. Biasanya anak-anak dan cucu-cicit akan pergi ke kubuh atau tempat nenek moyang bersemandi. Mereka akan membawa makanan untuk bersembahyang nenek moyang disamping berbul-bual. Selain itu, mereka juga akan membakar kertas-kertas wang da bahan keperluan asas kepada nenek myang kerana mereka yakin nenek moyang jug akan menggunakan wang pada dunia yang ketiga.
Pesta Tuan-Wu

Pesta Tuan-Wu disambut pada 5 haribulan dalam bulan ke-5 kalender cina. Perayaan ini disambut untuk mengenang budi dan jasa seorang patriotisme yang bernama Qu-Yuan pada zaman dahulu yang bunuh diri dengan cara terjun sungai dimana ikat batu pada badan diri untuk mengelakkan mayat terapung. Qu-Yuan bunuh diri kerana sedih dan kecewa terhadap raja yang tidak ingin mendengar nasihatnya sehingga negaranya terjatuh ke tangan orang lain.
Dengan itu, rakyat yang mensanjungi Qu-Yuan berasa sedih dan kasihan terhadapnya, mereka pun mendayung perahu untuk mencari badan dan mayat Qu-Yuan agar dia boleh diselamatkan. Akan tetapi, mereka gagal mencari mayatnya. Selain itu, mereka juga risau mayatnya dimakan oleh ikan. Maka, mereka memasak nasi dan dibalut dengan daun supaya dibuang ke dalam sungai dan dimakan oleh ikan agar ikan tidak makan mayat dan badan Qu-Yuan.
Dengan adanya cerita ini, maka Pesta Tuan-Wu disambutkan sehingga masa kini untuk mengenang jasa seorang patriotisme. Oleh itu, makanan "Bak Zhang" dan pertandingan lumba perahu masih disambut setiap tahun sehingga masa kini.
Pertandingan lumba perahu

                                              Bak-Zhang" yang dibalut dengan
                                              nasi pulut, daging dan kacang.

Pesta Hantu Lapar

Pesta ini disambut pada 15 haribulan pada bulan ke-7 dalam kalender cina.


Pesta Kuih Bulan
Pesta Kuih Bulan juga merupakan perayaan yang penting bagi kaum cina. Pesta ini disambut pada 15 haribulan pada bulan ke-8 dalam kalender cina. Pada hari itu, orang cina akan makan kuih bulan dan kanak-kanak pula akan bermain tanglung. Manakala golongan orang tua akan bersembahyang bulan yang cantik dan bulat pada malam tersebut.

Kuih Bulan


Pesta "Dong-Zhi"
Pesta ini merupakan pesta yang terakhir dalam setahun bagi kaum cina. Bebola digosok dengan tepung pulut dan diwarnakan dengan warna merah dan warna yang disukai. Selepas itu, bebola dimasak dengan air rebus bercampur daum pandan dan gula. Bebola yang bulat mewakili keluarga yang perpaduan dan selepas makan dianggap sudah bertambah usia setahun.
PAKAIAN ORANG CINA di MALAYSIA: CHEONGSAM dan SAMFU


ceongsam samfu

 
              
                 lao-sheng (捞生                                                        shao-bee 烧卖

TARIAN

            
          Tarian Kipas (扇子舞)                                                Tarian Cina(红绸舞)

19 comments:

 1. Banyak maklumat yang saya dan anak saya terima dari blog cikgu.terima kasih.

  ReplyDelete
 2. Ya, very informative to my daughter.

  ReplyDelete
 3. Your blog is nice,thanks for sharing. My kids gain a lot!

  ReplyDelete
  Replies
  1. U FUCKING KIDS !? DOG KIDS RIGHT !!!!!!!! MOTHER FUCKER KIDS ? JUST ADMIT DOG KIDS FUCKING PUSSY MOTHER SUCK CUNT SHIT ASSHOLE

   Delete
 4. maklumat yang jelas dan padat! bagus...!

  ReplyDelete
  Replies
  1. fuck u mother asshole pussy fucking dog o0o bitches i hope ur family DEAD

   Delete
 5. Melalui blog cikgu, saya telah mengetahui tentang kebudayaan di Malaysia dengan lebih lanjut.

  ReplyDelete
 6. this helps me a lot. terima kasih. :)

  ReplyDelete
 7. thanks.. sedikit sebanyak blog awk membantu sy buat research for my assignment

  ReplyDelete
 8. thanks..blog yg baik

  ReplyDelete
 9. saya nak tahu tentang budaya makan kaum mandarin,boleh berikan sedikit infomasi?

  ReplyDelete
 10. wat a nice song~ kita 1 malayasia (^_^)

  ReplyDelete
 11. intan nur azyyati15 May 2015 at 23:37

  thanks a lot....your blog help me a lot to do my mid year examination :)
  thanks again :)

  ReplyDelete
 12. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete