Friday, 19 October 2012

Makanan Dan Tarian Orang Melayu

Orang Melayu suka makanan yang pedas. Oleh itu, nasi lemak  dimana nasi dimasak dengan santan dan lemak bercampuran dengan kacang, ikan bilis, telur rebus, ikan masin serta sambal yang pedas menjadi gemaran orang Melayu. Nasi lemak ini biasanya boleh dijumpai dimana-mana sahaja seperti di gerai, kafeteria dan kantin.
 
 
 
Satay daging seperti daging kambing, daging ayam dan daging lembu juga merupakan makanan tradisional kaum Melayu. Satay daging biasanya dimakan bersama kuah atau sos satay kacang dengan ketupat, timum dan bawang. Satay yang terkenal di Malaysia adalah berasal dari Kajang, Kuala Lumpur atau dikenali sebagai Satay Kajang. 
 
 
Tarian Joget merupakan tarian tradisional orang Melayu. Tarian Joget ini ditari oleh sepasang lelaki dan wanita bersama dengan irama yang dimainkan.

SATU HARI DI HARI RAYA - M NASIR