Kaum Melayu

Agama Orang Melayu
Kebanyakan orang Melayu beragama Islam. Agama Islam adalah agama terutama di Malaysia, Penganut agama Islam perlu bersembayang lima kali sehari, Mereka perlu bersembayang di Masjid pada setiap hari Jumaat.


Hari Raya Aldilfitri adalah salah satu perayaan utama yang disambutkan luasnya oleh orang Melayu yang beragama Islam atau Muslim di Malaysia. Kaum Melayu menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Haji, atau dikenali hari Raya Korban. Sebelum menyambut perayaan ini, mereka perlu berpuasa selama sebulan atau 30 hari. Kaum Melayu mula berpuasa pada bulan Ramadan dan menyembut Hari Raya Aldiltri pada bulan ( Syawal).

Dalam bulan Ramadan, kau Melayu perlu bangun awal pagi untuk bersembayang dan makan Sahur. Tujuan berpuasa adalah untuk membolehkan semua ksum Muslim sentiasa tabah dan bersyukur atas kelaparan, kehausan dan keletihan yang dirasai agar sentiasa berkasih sayang kepada orang yang lebih miskin dan malang.
 
PAKAIAN TRADISIONAL ORANG MELAYU
Bagi kaum lelaki orang Melayu, mereka memakai Baju Melayu bersama dengan songket dan memakai songkok.

Bagi kaum wanita orang Melayu, mereka memakai Baju Kurung bersama dengan tudung.
Akan tetapi, kaum wanita juga suka memakai Baju Kebaya.

10 comments:

 1. syabas, ini dapat menerangkan pakaian tradisional orang melayu, bolehkah cikgu berikan tentang tradisional kaum cina dan india?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cikgu boleh melihat maklumat mengenai pakaian tradisional orang cina dan orang india di bahagian menu "Kaum Cina" dan "Kaum India".
   Terima kasih atas perkongsian.

   Delete
 2. Boleh cuba menambahkan gambar dan photo yang lebih banyak lagi.

  ReplyDelete
 3. maklumat tentang adat istiadat dan pakaian tradisional kaum Melayu ini amat bermanfaat...syabas!

  ReplyDelete
 4. Maklumat yang padat! Gambar yang menarik! Syabas

  ReplyDelete
 5. Gambar yang menarik, maklumat yang membantu kepada saya.Terima Kasih!!!!

  ReplyDelete